Palacsintatészta recept

 Palacsintatészta recept

Hozzávalók:
2 tojás,
20 deka liszt,
csipetnyi só,
2 deci tej,
szódavíz, amennyit felvesz, hogy kellő sűrű legyen,
zsír vagy vaj a kisütéshez.

Elkészítés:

      A tojást megfelelő nagyságú porcelán- vagy zománcozott edénybe ütjük fel. hozzáadjuk a hideg tejet, megsózzuk, és habverővel jó simára keverjük. Most habverővel való állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a megszitált lisztet, ügyelve, hogy ne csomósodjon össze, ezért gyorsan keverjük. Ekkor sűrű palacsintatésztát kapunk. Ehhez ugyancsak habverővel való állandó keverés mellett lassan, fokozatosan szódavizet keverünk hozzá addig, amíg a palacsintatészta olyan sűrűségű lesz, mint a nyers tejszín. Teljesen simának kell lennie, nem szabad, hogy lisztcsomók úszkáljanak benne. Sűrűsége döntő fontosságú. Ezért egy tiszta palacsintasütőben egy kevés zsírt felhevítünk, és próbaképpen megsütünk benne egy palacsintát. Ha esetleg még vastag, kevés szódavízzel felhígítjuk, ha viszont vékony, nem áll össze, belekeverünk a masszába egy egész tojást, vagy beleszórunk egy kevés lisztet, és teljesen simára keverjük el benne. A jó palacsintának papírvékonyságúnak kell lenni.
Sütés közben, ha esetleg leülepszik vagy besűrűsödik, időnként felkeverjük, hogy egyenletes vékonyak legyenek a palacsinták.
A palacsintatésztát tiszta és jól felhevített palacsintasütőben süssük ki.
Kisebb edényben zsírt hevítünk fel, és ebbe egy kanalat teszünk, ezzel adagolva a zsírt a palacsintasütőbe.

Elkészítés ideje: 1,5 óra