Bélszínszeletek Medici módra recept

Recept elkészítése:

Bélszínszeletek Medici módra recept

Hozzávalók:
80 dkg tisztított bélszín,
2 dkg só,
1 g törött bors,
12 dkg zsír,
2 dkg szarvasgomba,
3 dl Choron mártás,
5 db zsemle.

Elkészítés:

A jól letisztított, lehártyázott közép bélszínrészt tíz, egyenlő nagyságú darabokra vágjuk, tenyerünkkel kissé lelapítjuk, megsózzuk és borsozzuk, 5 db meghámozott zsemléből 10 db 1-2 cm magas és 4 cm átmérőjű kerek szeleteket szúrunk ki, és zsírban megpirítjuk mindkét oldalán. A zsírt serpenyőben nyílt lángra tesszük, és a hússzeleteket hirtelen mindkét oldalukon pirosra sütjük, ügyelve arra, hogy amint véres lé szivárog belőlük, rögtön kivegyük a zsírból. Tálalásnál egy hosszú tál közepére helyezzük a 10 db pirított zsemleszeleteket, majd jó sűrű Choron mártással leöntjük, és a mártás tetejére 1-1 szarvasgombaszeleteket teszünk. A tál két oldalát apróbbra kiszúrt és zsírban szép pirosra sült burgonyát teszünk.

Choron mártás elkészítése:
5 db tojás sárgája,
2,5 dkg hagyma,
1,5 dkg tárkonylevél,
1 db babérlevél,
3 g törött bors,
2,5 dkg Worcester,
1 dl fehérbor,
30 dkg vaj,
1 dkg só,
0,5 g Cayenne bors,
fél citrom,
2,5 g tárkonyecet,
1,5 dl tejszín 5 dkg paradicsompüré.

Apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: