Narancsos borjúsült recept

Recept elkészítése:

Narancsos borjúsült recept

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg borjúcomb,
75 dkg apró szemű vöröshagyma,
30 dkg sárgarépa,
2 narancs,
1 dl tejszín,
4 dl húsleves (kockából is készülhet),
1 dl száraz fehérbor,
2 evőkanál vaj vagy margarin,
2 evőkanál liszt,
fél csokor kakukkfű,
só, bors,
a tepsi kikenéséhez olaj,
alufólia.

Elkészítés:

A húst megmossuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk. Olajjal kikent tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton kb. 1 órát sütjük. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, ha szükséges, félbevágjuk. A lekapargatott sárgarépát, apróra felkockázzuk. A megmosott narancsot héjastól cikkekre vágjuk. Két cikket a díszítéshez félreteszünk, a többit félbevágjuk. A hagymát a hús mellé dobjuk, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és a narancsot, és további kb. 15 percig sütjük. A húst kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és melegen tartjuk. A mártást leszűrjük, a levet fel- öntjük a húslevessel és a tejszínnel. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, és a mártást állandóan kevergetve, kb. 5 perc alatt besűrítjük. A borjúsültet kevés mártással leöntve, a vele sült zöldségekkel körítve, naranccsal díszítve tálaljuk. A maradék-mártást külön kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 1 és 3/4 óra

Receptek kategória: