Lángoló palacsinta (krepp szüzett) recept

Lángoló palacsinta (krepp szüzett) recept

Hozzávalók:
A palacsintához:
15 dkg liszt,
2 tojás,
2 dl tej,
1 dl tejszín,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
1/2 citrom héja,
5 dkg vaj;

A flambírozáshoz:
10 nagyobb szem kockacukor,
2 narancs,
1 citrom,
3 dkg vaj,
2 evőkanál cukor,
5 cl Cointreau vagy Grand Marnier (vagy más narancslikőr),
3 cl konyak.

Elkészítés:

A felsorolt hozzávalókból palacsintatésztát készítek, amelyhez 5 dkg olvasztott vajat is hozzáadok. Forró vajon nagyon vékony palacsintákat sütök. A kockacukrokat az előzőleg alaposan megmosott és megtörölt narancs és citrom héján ledörzsölöm. Flambírozó - serpenyőben (akinek nincs, megteszi egy teflonserpenyő is, amelyet másra nem használunk) kevés olvasztott vajon a kockacukrot a kristálycukorral együtt megolvasztom, majd hozzáadom a narancs és a citrom kifacsart levét és felforralom. 2 cl narancslikőrt is hozzáöntök. A serpenyőben egyenként átpirítom a palacsintákat a likőrös mártásban, majd négyrét hajtom. Egyszerre négy palacsintát flambírozok. Ha jól magukba szívták a narancsos levet, meglocsolom a maradék narancslikőr és konyak keverékével és meggyújtom. Ha a láng elaludt, a palacsintákat tányérra teszem, és a serpenyőben maradt szirupot rákanalazom. Italnak jégbe hűtött Coinreau-t adok mellé. A Coinreau-t helyettesíthetjük a Curacao változataival is. Ez olyan önálló fogás, amely még vendégségben is megállja a helyét!