Graten mártás:
7 dkg vaj,
5 dkg liszt,
4 dl tej só,
szerecsendió,
2 tojássárgája,
1 dl tejszín.
Morné mártás:
4 evőkanál reszelt parmezán.
Graten mártás:
Mártásos edényben megolvasztok 6 dkg vajat, hozzáadom a lisztet, állandóan kevergetve felizzítom, majd felöntöm forró tejjel, és simára keverem. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítem, és lassú tűzön 15-20 percig forralom, hogy jól besűrűsödjék. A tűzről leveszem, hozzákeverem a tejszínnel elkevert tojássárgáját, és 1 dkg nyers vajat morzsolok bele. Különböző ételek (pl. párolt zöldségfélék, halak) bevonására, átsütésére használom.
Morné mártás:
A graten mártáshoz négy evőkanál reszelt parmezán- (vagy ementáli) sajtot adok, és még forrón simára keverem. Ezt azonnal ráöntöm a bevonandó ételre, mert ha lehűl, megdermed. Ezt is halételek és zöldségfélék bevonására használom.
Elkészítési idő: 30 perc
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges