Berni mártás

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-04.jpg
Hozzávalók

2 dkg hagyma,
3 evőkanál tárkonyecet,
3 szem bors,
3 tojássárgája,
1 evőkanál langyos víz,
12 dkg vaj,
só,
1 evőkanál tárkony levél,
1 evőkanál petrezselyemzöld.

Recept elkészítése:

A hagymát meghámozom, és nagyon finomra vágom. Kis lábosba teszem, hozzáadom az ecetet, a durvára törött borsot (esetleg egy kevés húskivonatot is), és az egészet erős tűzön jól beforralom úgy, hogy végül kb. 1 evőkanálnyi leve maradjon. Ezt a redukciót leszűröm.
A mártásos edényt forró vízfürdőbe állítom, beleteszem a tojássárgáját, hozzáadok 1 evőkanál langyos vizet, és kis habverővel néhány perc alatt felverem könnyű krémmé. Közben a vajat egy külön edényben felolvasztom.
Ha a tojáshab kellő sűrűségű, beleteszem a redukciót, sózom, majd állandó keverés közben kanalanként adom hozzá az olvasztott vajat, végül az apróra vágott tárkonylevelet és petrezselyemlevelet. Azonnal tálalom.
A francia konyha világszerte híressé vált mártása, az angolosan sült húsok (bélszín, hátszín, őzgerinc stb.) legfinomabb kiegészítője! Mindig frissen kell készíteni, újra nem melegíthető. Ha túl sűrűre sikerül, kis tejszínnel vagy langyos vízzel hígítható.

Elkészítési idő: 30 perc

Receptek kategória: