Aioli (fokhagymás burgonyamártás) recept

 Aioli (fokhagymás burgonyamártás) recept

Hozzávalók:
1 közepes nagyságú burgonya,
6 gerezd fokhagyma,
4 tojássárgája,
3 csésze olaj (olívaolaj vagy tökmagolaj, vagy kukoricacsíra-olaj),
2 teáskanál só,
1 púpozott mokkáskanál törött fehér bors.

Elkészítés:

      A burgonyát meghámozom, feldarabolom, és annyi sós vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi. Jó puhára megfőzöm, leszűröm, majd áttöröm. Ha langyosra hűlt, hozzáadom a tojás sárgákat, és jól kikeverem. Az olajat úgy keverem hozzá, mintha majonézt készítenék, tehát kezdetben csak cseppenként, később már bátrabban csorgatom bele. A massza felveszi az olajat és selymes, sűrű mártás lesz belőle. Ha az olaj már nem keveredik el benne, hanem feljön a mártás tetejére, többet már nem lehet hozzáadni. (Robotgép keverőjével szinte pillanatok alatt összekeverhető!) Ezután megsózom, belekeverem a megtisztított, és zúzott fokhagymát meg a törött fehér borsot. Jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben tárolva egy hétig is eláll. Bármit belemártogathatunk: főtt vagy nyers zöldségfélét, rántott gombát, sült krumplit, póréhagymát (vagy zöldhagymát), és nagyon finom a rántott hal vagy a rántott hús mellé is.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Kiemelt partnerünk