Zöldségkrémleves

files/images/leves-receptek-kepekkel/1-84.jpg
Hozzávalók

15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
10 dkg zellergumó,
5 dkg karalábé,
10 dkg karfiol,
5 dkg póréhagyma,
5 dkg vaj,
só, őrölt feketebors,
1 liter csontlé,
10 dkg burgonya,
1/2 csomó petrezselyemzöld,
5 dkg finomliszt,
1 dl tejszín,
1 tojássárgája,
1 zsemle.

Recept elkészítése:

A zöldségféléket gondosan megtisztítom és felszeletelem. A finomra vágott póréhagymát (ennek hiányában kevés vöröshagymát) vajon megpirítom, és hozzáadom a zöldségféléket. Sóval, őrölt borssal ízesítem, és kb. 15 percig párolom kevés vízben vagy csontlében. Hozzáadom a feldarabolt burgonyát, és az egészet felöntöm csontlével (vagy húslevessel, vagy főtt burgonya levével, vagy ezek hiányában vízzel). Ha megpuhultak a zöldségfélék, vajas-petrezselymes rántással besűrítem a levest, és jól felforralom. Ezután az egészet összeturmixolom, majd finom szitán áttöröm, és ha még szükséges, ízesítem. A tejszín és a tojássárgája keverékét (legirt) lassan, állandó kevergetés közben hozzászűröm a leveshez. Csészében, pirított zsemlekockával tálalom. Téli időszakban kiváló zöldségkrémleves készíthető szárított zöldségből is.

Elkészítés ideje: 60perc

Receptek kategória: