Jókai bableves recept

Jókai bableves recept
Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg tarkabab
1 kisebb füstölt csülök
babérlevél
1-1 sárga- és fehérrépa
1 kisebb zeller
20 dkg kolbász
1 kicsi vöröshagyma
1 evőkanál zsír (vagy olaj)
2 evőkanál liszt
1-2 gerezd fokhagyma
pirospaprika

2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem.

Elkészítés:

A babot és a csülköt előző nap áztasd be külön-külön. Friss vízben, babérlevéllel ízesítve tedd fel főni őket együtt. 40-45 percnyi csöndes forralás után tedd bele a megtisztított zöldségeket. Ha minden belevaló megpuhult, a csülköt emeld ki a levesből. A zsíron fonnyassz vöröshagymát, zúzott fokhagymát, s készíts pirospaprikával rántást, amivel sűrítsd be a levest. Tedd bele azután a felkockázott csülköt, a felkarikázott kolbászt, és rottyantsd át. Ízesítsd tejföllel, apróra vágott petrezselyemmel, s máris tálalhatod. Van, ahol csipetkét is főznek bele, és sűrűn bevagdosott sült kolbásszal megkoronázva adják asztalra!

Kiemelt partnerünk