Fűszeres burgonyakrém leves recept

Fűszeres burgonyakrém leves recept
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg burgonya
1 közepes vöröshagyma
2 dkg vaj
1 l zöldségleves (lehet leveskockából is)
másfél dl fehérbor
1 csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyem, kapor, zeller, kakukkfű, bazsalikom)
2 evőkanál citromlé
2 dl tejföl
2 tojássárgája
só, őrölt fehér bors
A burgonya sütéséhez:
olaj.

Elkészítés:

A burgonyát tisztítsd meg. Az egynegyedét vágd gyufaszálnyi csíkokra, és tedd egy hideg vízzel teli tálba, a többit kockázd fel. A vajon süsd üvegesre a finomra vágott hagymát. Add hozzá a burgonyakockákat, és rövid ideig párold együtt. Öntsd fel a zöldséglevessel meg a borral, és lefedve, lassú tűzön főzd addig, míg a burgonya teljesen megpuhul, azután botmixerrel pépesítsd. Eközben a csíkokra vágott burgonyát kisebb adagokban a felforrósított olajban süsd aranysárgára, szalvétán csöpögtesd le. A tojássárgájákat keverd el a tejföllel, a finomra vágott zöldfűszerekkel, a citromlével, öntsd fel a forró levessel. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítsd utána, és máris tálalhatod, levesbetétként a kisütött burgonyával.