Csülkös bableves recept

files/images/1-millio-menu/016.jpg
Hozzávalók

1 derék füstölt csülök
25 dkg tarkabab
2-3 babérlevél
1-1 szál sárga- és fehérrépa
fél zeller
1 csokor zellerzöld
1 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika
1 evőkanál zsír vagy olaj
2 dl tejföl
esetleg 1-2 kanál ecet
csipetke.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A csülköt és a babot egy éjszakára külön-külön áztasd be. Másnap friss vízben a kettőt együtt tedd fel főni. Dobj bele néhány babérlevelet, és csöndesen gyöngyözve főzd egy órán át. Add hozzá a megtisztított zöldségeket, és forrald tovább. Ha a csülök megpuhult, emeld ki, és a levest hagymás-fokhagymás, pirospaprikával színezett rántással sűrítsd be. Tedd vissza a csülköt, jól forrald át, s máris tálalhatod kedved szerint. A levest tejföllel, csipetkével kínálod, s a csülök azután következik mint második fogás, tormával, mustárral és kenyérrel. Vagy a megfőtt jókora húsdarabot szépen felkockázod, s levesbetétként kerül a tányérokba. Aki szereti, egy csöpp ecettel tovább ízesítheti.

Receptek kategória: