Szilvás gombóc recept

Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg burgonya,
3 evőkanál hideg zsír,
25 dkg finomliszt,
1 db egész tojás,
1 teáskanál só,
a töltelékhez:
50 dkg szilva (lehet lecsöpögtetett befőtt is),
annyi mokkacukor, amennyi a szilva,
a tetejére 5 evőkanál olaj,
15 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg porcukor.

Elkészítés:

A tésztához a megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom és összetöröm. A zsírral, a liszttel, a tojással és a sóval összedolgozom, és tésztává gyúrom, majd egy cipóvá formálom. Lisztezett deszkán 3 milliméter vastagra kinyújtom és egyforma, 5 x 5 centiméteres kockákra vágom. A szilvát megmosom, kimagozom és a magházba, a mag helyére egy-egy mokkacukrot helyezek. Ezután összezárom, és a tésztakocka közepére teszem. (Ha befőttből készítem, akkor csak kimagozom, de nem teszek bele cukrot, mert a befőtt elég édes.) A szilvát úgy csomagolom a tésztába, hogy az ne tudjon kiesni belőle. Tenyeremben összegömbölyítem. Bőséges, sós vizet forralok, majd a forrásban lévő vízbe óvatosan beleengedem a gombócokat. A megfőtt gombócokat leszűröm, és a közben megpirított zsemlemorzsában meghempergetem. Kevés porcukorral (vagy fahéjas porcukorral) meghintve tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 85 perc

The Mountain - 3D pólók