Sonkás-sajtos rakott burgonya recept

Recept elkészítése:

Sonkás-sajtos rakott burgonya recept

Hozzávalók:
1 kg burgonya,
20 dkg, főtt, füstölt sonka (vagy tarja),
2 evőkanál finomliszt,
2 dl tej,
2 dkg vaj (vagy margarin),
2 dl tejföl,
10 dkg reszelt füstölt sajt,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fehérbors,
2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Elkészítés:

      A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd vékony karikákra vágom. Míg a burgonya fő, elkészítem a sonkás mártást: a vajat habzásig hevítem a liszttel. Ezután ráöntöm a felforralt tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval és a borssal ízesítem, majd a fele mennyiségű reszelt sajtot is belekeverem, de közben a tűzről lehúzom. A főtt füstölt sonkát ledarálom, és a tejföllel együtt belekeverem a mártásba. A tepsit az olajjal kikenem. Egy sor (a felényi) burgonyakarikát beleterítek, megsózom, és a mártás felét rákenem. Újabb réteg burgonyával folytatom, amit ugyancsak megsózok, végül, a maradék mártást rákenve, meghintem a reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe téve legalább fél órán keresztül (de még jobb, ha hosszabb ideig) sütöm közepes, vagy annál kisebb lángon. (Ha a teteje nagyon hamar barnul, akkor lefedem.) Tormával ízesített fejes saláta vagy ecetes szilvakompót illik hozzá.

Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: