Krumplis diós-kalács recept

Krumplis diós-kalács recept

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg főtt, áttört burgonya,
30 dkg finomliszt,
8 dkg fagyos zsír,
1 db egész tojás,
1 mokkáskanál só,
1 dkg élesztő,
1 dl tej,
2 db kockacukor,
A töltelékhez:
15 dkg főtt, áttört burgonya,
10 dkg vaj (vagy margarin),
10 dkg porcukor,
10 dkg finomra darált dióbél,
5 dkg mazsola,
1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj,
a kalács tetejére 1 db egész tojás.

Elkészítés:

      A tésztához a meglangyosított tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a kockacukrot, majd hagyom felfutni. Egy mély tálba beleöntöm a lisztet, a közepébe rakom a főtt, áttört burgonyát, a darabokra vágott zsírt, a tojást, a sót és a felfutott élesztős tejet hozzáöntve, sima tésztává dagasztom. A tetejét belisztezem, és tiszta konyharuhával letakarom. Langyos helyen jó fél órán keresztül hagyom kelni, ezután újra átgyúrom és két részre osztva, ismét kelesztem, most már két órán keresztül. Közben elkészítem a diótölteléket: a vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az áttört burgonyát, a reszelt citromhéjat és a megmosott, leszárazott mazsolát, végül a diót is beleteszem. A tésztacipót lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, rákenem a töltelék felét, majd szorosan összecsavarom, mint a rétest szokás. Két végét kicsit összenyomom, a tetejét megkenem felvert tojással és sütőlemezre rakom. Ismét hagyom fél-háromnegyed óráig pihenni, végül villával megszurkálom, hogy a sülés közben fejlődő gőz ne feszíthesse szét. Előmelegített jó forró sütőben tolom, és közepes lángon szép pirosra megsütöm.

Elkészítési ideje: kelesztéssel együtt 210 perc.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók