Karfiolos rakott burgonya recept

Recept elkészítése:

Karfiolos rakott burgonya recept

Hozzávalók:
1 kg burgonya,
1 kis fej karfiol (kb. 40-50 dkg),
5 dkg vaj (vagy margarin),
2 evőkanál finomliszt,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
3 dl víz,
2 dl tejföl,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 fej vöröshagyma,
5 dkg reszelt trappista sajt,
1 teáskanálnyi só,
1 mokkáskanál törött borókabogyó,
1 mokkáskanál törött bors.

Elkészítés:

      A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva felkarikázom. Közben a karfiolt megtisztítom a külső leveleitől, és kis rózsáira szedem. A vajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínű rántást készítek belőle. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és az előzőleg megtisztított, nagyon finomra aprított vöröshagymát. Ezután felöntöm három deci vízzel és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. A mártást ezután a tejföllel és a nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel összekeverem, majd az összes fűszert hozzátéve, hagyom langyosra hűlni. Egy tepsit kiolajozok. Egy sor burgonyakarikát teszek bele, ezt megsózom, és a nyers karfiolrózsákat ráteszem. Kevés mártást öntök rá, amit burgonyaréteggel beborítok. Karfiollal folytatom, amire újabb mártást öntök. Végül burgonyaréteg zárja le a sort, amit bőven megöntözök a maradék mártással, és rászórom a reszelt sajtot. A tepsit betakarom, és az előmelegített forró sütőben kis lángon, egy órán keresztül párolom.

Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: