Kapris burgonyaleves recept

Recept elkészítése:

Kapris burgonyaleves recept

Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
1 fiola kapribogyó,
fél citrom leve,
2 dl tejszín (vagy fele tej és fele tejszín),
1 evőkanál finomliszt,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál szardellapaszta,
5 dkg kolozsvári füstölt szalonna,
1 teáskanál csípős mustár,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj.

Elkészítés:

      A héjas burgonyát gondosan megmosom és puhára főzöm. Ezután meghámozom, és nagyon kis kockákra vágom, majd hagyom kihűlni. Míg a burgonya fő, a füstölt szalonnát apróra metélem, és folytonosan kevergetve a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, és a tűzről levéve felöntöm három deci hideg vízzel. Simára keverem. A tűzre visszateszem, és folytonos keverés közben felforralom, ezután pedig hozzáöntök még hat deci vizet. A tejszínt elkeverem a szardellapasztával, a mustárral és a reszelt citromhéjjal, hozzáadom a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és az összevagdalt kapri szemeket, a kapri levével együtt. A fűszeres tejszínt belekeverem a levesbe, és az egészet felforralom. Folytonosan kevergetve öt percig forralom, a citromlével ízesítem, végül beleteszem a kockákra vágott burgonyát. Még egyszer felforralom. Néhány percnyi pihentetés után forrón tálalom. (Finom pikáns leves, "másnapos" gyomorra is jó!)

Elkészítési ideje: kb. 55 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: