Francia sajtos rakott burgonya recept

Recept elkészítése:

Francia sajtos rakott burgonya recept

Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya,
15 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen fajta lehet),
5 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
5 dkg vaj (vagy margarin),
2 db egész tojás,
6 dl tej,
késhegynyi reszelt szerecsendió,
1 teáskanál só.

Elkészítés:

      A főtt burgonyát hámozás után vékony karikákra vágom, a fokhagymagerezdeket megtisztítom, és apróra vágom (nem zúzom). Egy tepsi alját beterítem burgonyakarikákkal, megsózom, kevés fokhagymadarabkát szórok rá, majd meghintem reszelt sajttal és törött borssal. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. Ezután a tejet felforralom, beleszórom a reszelt szerecsendiót, majd ha kissé kihűlt, hozzáöntöm a közben habosra kevert tojást. Ezzel az öntettel lelocsolom a burgonyát. Ezután az előmelegített forró sütőbe tolom, és fedetlenül pirítom huszonöt percig, illetve addig, amíg a teteje szép pirosra nem sül. Ha már majdnem készen van, megszórom apróra morzsolt vajjal, és már csak addig pirítom, amíg a vaj elolvad a tetején. Kockákra vágva tálalom. Aki szereti, a tányérján még külön is megsajtozhatja.

Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: