Burgonya-rolád recept

Recept elkészítése:

Burgonya-rolád recept

Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg nyers burgonya,
40 dkg finomliszt,
2 tojás sárgája;
a tészta bemártásához:
5 dkg vaj,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
1 teáskanál só;
a töltelékhez:
10 dkg jól kisütött tepertő,
5 dkg füstölt szalonna,
20 dkg bármilyen sült vagy főtt hús (maradék is lehet),
2 tojásfehérje,
1 mokkáskanál törött bors és ízlés szerint só.

Elkészítés:

      A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűrve félreteszem. A tésztához a megmosott, héjas burgonyát megfőzöm, majd még melegen meghámozom és áttöröm. Összedolgozom a liszttel, a tojás sárgákkal, egy teáskanál szalonnazsírral és a sóval. A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom és félreteszem. A töltelékhez a szalonnapörcöt összekeverem a vagy ledarált, vagy nagyon apróra metélt tepertővel, az ugyancsak ledarált hússal, és ízlés szerint sózom, borsozom. A húsmasszát rákenem a kinyújtott tésztára, majd szorosan felsodrom, mint a rétest szokás. A rolád két végét gyengén felvert tojásfehérjével bekenem, és jól összenyomkodom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Nagy tepsiben vagy akkora lábosban forralok vizet, amelybe a burgonya-rolád kényelmesen belefér. A vizet megsózom, és ha forr, óvatosan beleengedem a tésztát. Kb. húsz percig főzöm, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, különben a tészta elázik, ahelyett, hogy főne. Ezután lapátkanál segítségével óvatosan kiemelem a vízből, és hagyom pár percig szikkadni, majd jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom. A vajat felolvasztom és megpirítom benne a zsemlemorzsát, végül a szeleteket megforgatom a vajas morzsában.

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: