Cápauszony-leves recept

Cápauszony-leves recept

Hozzávalók:
20 dkg szárított cápauszony, elõre beáztatva,
1.5 l alaplé,
2 zöldhagyma,
3 szelet gyömbérgyökér,
2 evõkanál olaj,
20 dkg csirke- vagy sertéshús,
csíkokra vágva,
0.5 csésze bambuszrügy, csíkokra vágva,
0.5 csésze gomba, csíkokra vágva,
0.5 csésze fõtt sonka, csíkokra vágva,
1 evõkanál fehér bor,
2 evõkanál szójaszósz,
1 evõkanál vörös borecet,
0.5 teáskanál cukor,
0.5 teáskanál só,
3 evõkanál kukoricaliszt 3 evõkanál vízben oldva.

Elkészítés:

      A kínai fûszereseknél kapható szárított cápauszonyt nemcsak durva bõrétõl fosztották már meg, hanem több napos fõzési és tisztítási eljárásnak is alávetették. A legjobb és legdrágább fajta kocsonyás, vastag és nem esik szét. Folyó víz alatt áztassuk a cápauszonyt 10 percig, szûrjük le. Tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a fele alaplét, a zöldhagymát és a gyömbért. Forraljuk fel, fedjük be és fõzzük 15 percig. Vegyük ki az uszonyt, és öntsük ki a levét. Forrósítsuk meg az olajat egy vokban (vagy lábosban), adjuk hozzá a húst, és pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsük hozzá állandó kevergetés mellett a maradék alaplét. Forraljuk fel. Adjuk hozzá a bambuszrügyet, a gombát, a sonkát, a fehér bort, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot, a sót és a cápauszonyt, és lassú tûzön fõzzük 15-20 percig. Öntsük bele a kukoricaliszt-habarást, és kavargassuk, amíg besûrûsödik. Forrón tálaljuk.

Elkészítés ideje: 1óra