Fehér kenyér különleges ízesítéssel recept

Recept elkészítése:

Fehér kenyér különleges ízesítéssel recept

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
3 dl tej
1 dl meleg víz
1 dkg só
kevés vaj
4 dkg élesztő.

Elkészítés:

      Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a megkelt gyömbéres élesztőt. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg a tésztát. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, kilisztezzük, és a tésztát belehelyezzük. 1-l.5 órán át letakarva hagyjuk kelni. Ha duplájára nőtt, akkor jó. Sütés előtt olvasztott langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-5O percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. . Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: