Berlini fánk

Berlini fánk

Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg liszt (fele rétes-, fele finomliszt),
1 cs. szárított élesztő,
7 dkg cukor,
1 csipet só,
1/2 citrom reszelt héja,
kb. 2 dl langyos tej,
8 dkg puha vaj,
2 tojás,
2 ek rum,
20 dkg sárgabaracklekvár,
És még:
liszt a deszkára,
olvasztott vaj a kisütéshez,
porcukor a megszóráshoz.

Elkészítés:

A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót és a citromhéjat egy tálban összekeverjük, és a tejet, a vajat, a tojásokat és a rumot hozzáadjuk. Az elektromos habverő dagasztófejével vagy konyhai robotgéppel rugalmas tésztává gyúrjuk. Cipóban, letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztát meglisztezett deszkán kb. 30x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egy 7 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral korongokat szúrunk ki belőle. 12 tésztakörre 1-1 ek lekvárt rakunk, majd mindegyiket egy másik tészta koronggal betakarjuk. A szélüket jól összenyomkodjuk, nehogy sütéskor a lekvár kifolyjon. A fánkokat letakarva még 30 percig kelesztjük. Az olvasztott vajat egy széles edényben addig forrósítjuk, amíg a beletartott fapálcika körül buborékok nem keletkeznek. Egyszerre 3-3 fánkot rakunk a forró zsiradékba, és 5 perc alatt közepesen barnára sütjük, közben kétszer megfordítjuk. A kisütött fánkokat jól lecsepegtetjük, majd a zsiradékot konyhai papírtörlővel leitatjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Elkészítés ideje: 2 óra 20 perc

The Mountain - 3D pólók