Almakrémes kalács

Recept elkészítése:

Almakrémes kalács

Hozzávalók 12 szelethez:
1,5 dl tej,
2,5 dkg friss élesztő,
5 dkg szobahőmérsékletű vaj,
2 dkg kristálycukor,
csipetnyi só,
1 tojás,
25 dkg finomliszt,
Máz:
1 tojás,
kristálycukor,
Töltelék:
1 cs. hidegen kikeverhető vaníliás krémpor,
3 dl tej,
2 dl almapüré,
2 dl habtejszín.

Elkészítés: A tejet 37 °C-ra melegítjük. Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, a tejet ráöntjük. Addig keverjük, amíg az élesztő fel nem oldódik. A vajat, a cukrot, a tojást és a sót hozzáadjuk.
A hozzávalókat összekeverjük. A lisztet apránként beledagasztjuk. A tésztát 40 percig kelesztjük, majd meglisztezett deszkára rakjuk, és újra átdagasztjuk. Nagy cipót formázunk belőle.
A cipót kb. 25 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és még 40 percig kelesztjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
A tojást simára keverjük, a tésztára kenjük, majd kristálycukorral megszórjuk. Kb. 20-30 percig sütjük.
Kihűlni hagyjuk. Közben a krémporból a csomagoláson lévő utasítás szerint krémet keverünk. A tejszínt habbá verjük.
A cipót vízszintesen félbevágjuk, és a felső részt 12 cikkre szabjuk. Az almapürét, a vaníliakrémet és a tejszínhabot az alsó részre kenjük, majd a tésztacikkeket úgy rakjuk a tetejére, hogy a tészta az eredeti formáját visszakapja.

Elkészítés ideje: 2 óra 50 perc

Receptek kategória: