Áfonyás-mandulás kalács

Áfonyás-mandulás kalács

Hozzávalók 2 cipóhoz:
12,5 dkg vaj,
3 dl tej,
5 dkg friss élesztő,
1 kk vaníliás cukor,
4 dkg kristálycukor,
2 tojás,
55-60 dkg finomliszt,
TÖLTELÉK
20 dkg marcipán,
5 dkg szobahőmérsékletű vaj,
25-30 dkg friss vagy mélyhűtött áfonya,
Máz:
1 tojás,
5 dkg mandulapehely,
Kellék:
2 db kb. 1,5 literes püspökkenyérforma.

Elkészítés:A formákat kivajazzuk és kilisztezzük. A vajat megolvasztjuk, a tejet hozzáöntjük, és testhőmérsékletűre (37 °C) melegítjük.
Az élesztőt tálba morzsoljuk, és a folyadékot ráöntjük. Addig kevergetjük, amíg az élesztő fel nem oldódik. A tészta további hozzávalóit is hozzáadjuk, és sima tésztává dolgozzuk.
40 percig kelesztjük. Közben a marcipánt durvára reszeljük, és a vajjal összekeverjük.
A tésztát meglisztezett gyúródeszkára rakva simára dagasztjuk. Két részre osztjuk, majd mindkét részt kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A marcipános-vajas keveréket a tésztára kenjük, és az áfonyát rászórjuk.
Piskótatekercshez hasonlóan összetekerjük, majd a formákba fektetjük. A cipók tetejét behasítjuk, és a bevágások mentén a tésztát felváltva jobbra-balra felhajtjuk. További 30 percig kelesztjük. A sütőt 225 °C-ra előmelegítjük.
Egy simára kevert tojással megkenjük, a tetejére mandulapelyhet szórunk. 20-30 percig sütjük.

Elkészítés ideje: 2 óra 50 perc