Zabpehellyel rakott karfiol recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

75 dkg tisztán mért karfiol,
10 dkg zabpehely,
2 tojás,
3 dl tejföl,
1 kis fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
5 dkg vaj,
késhegynyi tört borókabogyó,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
só.

Recept elkészítése:

A zabpelyhet folytonos keverés közben kis serpenyőben 1 dkg vajon megpirítom. (Nem szabad magára hagyni, mert igen gyorsan megéghet!) Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, és 10 percig duzzasztom. Közben a karfiolt kis rózsáira szedem, megmosom, lecsöpögtetem, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe téve az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Leszűröm és kihűtöm. Egy tepsit vagy tűzálló tálat 1 dkg vajjal kikenek, beleszórom a zsemlemorzsát, majd a karfiol felét egy sorban elterítem benne. A megmaradt vajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra vágott hagymát, és belekeverem a tejfölbe. Hozzáöntöm még a felvert tojást, a finomra metélt petrezselyemzöldet és a fűszereket, ezután kettéosztom. Az egyik felébe belekeverem az áztatott zabpelyhet, amit ráöntök a karfiolra. A maradék karfiollal betakarom, és az öntet másik részét pedig rálocsolom az étel tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolva, szép pirosra megsütöm.

Receptek kategória: