Vegyes zöldségtál tepsiben recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

1 öklömnyi tisztított karfiol,
2 karalábé,
1 csokor új sárgarépa,
30 dkg apró burgonya,
1 tojás,
3 dl tej,
2 csapott evőkanál finomliszt,
4 evőkanál olaj,
1-1 csokor petrezselyemzöld és zöldhagyma,
ízlés szerint só és törött fehér bors.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A karfiolt kis rózsáira szedjük és megmossuk, lecsöpögtetjük. A karalábét hámozás után egyforma kockákra vágjuk, a lekapart (vagy csak erősen ledörzsölt) sárgarépát ugyancsak felkockázzuk. A burgonyát sós vízben megáztatjuk, és a héját lehámozzuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, és kétcentis darabokra vágjuk, a zöldjét pedig finomra aprítjuk a megmosott, lecsöpögtetett petrezselyemzölddel együtt. Az összes zöldségfélét összekeverjük, és egy közepes nagyságú tepsibe terítjük a hagymazöld és a petrezselyem kivételével. Jól megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat egy kis serpenyőben felhevítjük, világos zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet, majd a megmelegített tejjel felöntve gyorsan kevergetjük. Sűrűre főzzük, és a fele petrezselyem- valamint hagymazöldet belekeverjük. A tojásokat jó habosra felverjük, majd a már nem forró mártásba sóval és borssal együtt belekeverjük. A tojásos öntetet rálocsoljuk a zöldség tetejére, és a tepsit befedjük. Előmelegített, forró sütőben 25 percig pároljuk, végül a fedőt levéve, pirosra pirítjuk a tetejét. A tálalás pillanatában rászórjuk a megmaradt zöldpetrezselymet és hagymazöldet.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Receptek kategória: