Sajtos karfiol I. recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

1 közepes karfiol,
1 púpozott ek. vaj/margarin,
3 ek. liszt,
3 dl tej,
85 g trappista sajt,
fél tk. mustár,
só,
fehérbors.

Recept elkészítése:

A karfiolt egészben vagy rózsáira szedve sós vízben csaknem puhára főzzük. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a hideg tejjel, csomómentesre keverjük, sózzuk. borsozzuk, felforraljuk, majd állandóan kevergetve besűrítjük a besamelmártást. Még forrón belekeverjük a mustárt és a reszelt sajtot is. A karfiolt tűzálló tálra tesszük, bevonjuk a mártással, és forró sütőben aranybarnára sütjük.
Változatok: a karfiol helyett készíthetjük 750 g brokkoliból (sós vízben 15 percig főzzük), vagy 750 g spenótból (ezt 10 percig főzzük, és csíkokra vágjuk).

Receptek kategória: