Karfiolos burgonyalepény recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

30 dkg tisztított karfiol,
6 evőkanál burgonyapehely,
3-4 evőkanál finomliszt,
3 evőkanál reszelt sajt (bármilyen fajta lehet),
3 evőkanál olaj,
1 dl tej,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
késhegynyi őrölt borókabogyó.

Recept elkészítése:

A megtisztított, megmosott és kis rózsáira szedett karfiolt váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe téve, az újraforrástól számított 3 percig főzöm. Ezután leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. Tálba téve összekeverem a felvert tojásokkal, a burgonyapehellyel, a tejjel, a megmosott és finomra metélt petrezselyemzölddel, az összes fűszerrel és annyi liszttel, hogy a szokásos galuskatészta sűrűségű masszát kapjam. (Nem baj, ha a karfiol széttöredezik.) Az olajat serpenyőbe öntöm, felhevítem, majd a masszából evőkanálnyi adagokat teszek a forró olajra. Ha a lepények alsó fele megsült, két lapát segítségével óvatosan megfordítom, és a másik oldalukat is pirosra sütöm. Még tűzforrón rászórom a reszelt sajtot, és meleg tálra rakva, azonnal kínálom. Sajt helyett jéghideg tejföllel vagy kefirrel is fogyasztható.

Receptek kategória: