Karfiolleves 4. recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve),
1 l csontlé (vagy 2 tyúkhúsleveskocka),
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál olaj,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
kevés só,
csipetnyi cukor,
1 tojásból vajasgaluska-massza (a receptet lásd a levesbetéteknél).

Recept elkészítése:

A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszűröm, folyó csapvízben átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem. A forrásban lévő levesbe öntöm, közben addig kevergetem, amíg felforr.
Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, mert pillanatok alatt kifuthat. Jól felforralom, kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután belekeverem a mokkáskanállal szaggatott apró galuskákat. Végül beleszórom a nagyon finomra aprított, megmaradt petrezselyemzöldet, és a levesestálban simára kevert tejfölre tálalom.

Receptek kategória: