Karfiol-brokkoli saláta recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

500 g karfiol,
500 g brokkoli,
só,
20 szem bors,
1 babérlevél,
2 gerezd fokhagyma,
1 kis fej hagyma,
1 friss vagy marinált piros húsú paprika,
8-10 olajos ringli,
40 g póréhagyma,
6 ek. borecet/citromlé.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

2,5 liter vizet felforralunk 1 kk. sóval, a borssal, a babérlevéllel, a fokhagymával és a hagymával, beledobjuk a karfiolt, 10 percig főzzük, szűrőkanállal kiemeljük, rögtön hideg vízbe tesszük, aztán ugyanígy járunk el a brokkolival is (de csak 5 percig főzzük!). Mélyebb tálba tesszük, megszórjuk a csíkokra vágott paprikával, a lecsepegtetett ringlivel és a felkarikázott poréval. A borecetben olvadásig keverünk 1 csapott mk. sót, apránként hozzáadunk 3 evőkanálnyit a rigli olajából, ízlés szerint frissen őrölt borsot és 1 dl főzőlét, megöntözzük vele a salátát, fóliával betakarjuk, és fogyasztás előtt 1 órát pihentetjük. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Változat: ha meleg köretnek szánjuk, a salátaöntet helyett sajtos-szerecsendiós besamellel (50 g vaj/margarin, 50 g liszt, 5 dl tej, 50 g reszelt sajt) bevonva megsütjük a sütőben.

Elkészítési idő: 40 perc

Receptek kategória: