Gesztenyés-gombás-áfonyás kenyér recept

Gesztenyés-gombás-áfonyás kenyér recept

Hozzávalók 8 személyre:
3 ek. olívaolaj, plusz a megkenéshez,
2 közepes fej hagyma, apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
75 g csiperke- v. sampinyongomba,
100 ml vörösbor,
225 g gesztenyepüré (ne legyen édesítve),
50 g friss, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérmorzsa,
só, frissen őrölt fekete bors,
75 g áfonya, plusz a díszítéshez,
450 g tészta (édes),
liszt a megszóráshoz,
1 kis tojás felverve a megkenéshez.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, és közepes lángon pároljuk a hagymát üvegesre (kb. 7-8 perc). Tegyük hozzá a fokhagymát és a gombát, és további három percig süssük. Öntsük bele a bort, kis lángon pároljuk, hogy a folyadék elpárologjon belőle, közben néha kevergessük. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a gesztenyepürét, a morzsát, sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre. Pároljuk meg az áfonyát kevés vízben kb. öt percig, ha már kezd szétpukkanni, csöpögtessük le és hagyjuk kihűlni. Egy 600 ml-es sütőformát kenjünk ki olajjal, a tésztát belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm-re. Vágjunk belőle téglalap alakú formákat, tegyük a sütőforma aljára és oldalára. A széleket nyomkodjuk össze, nehogy elszakadhasson. A tetejére is vágjunk ki egy lapot a tésztából, de egyenlőre tegyük félre. A gesztenyés keverék felét tegyük a formába, és egyengessük el. Tegyünk rá egy réteg áfonyát, utána pedig a keverék másik felét. A tésztával fedjük le az egészet, a széleit igazítsuk össze. Díszítésnek vágjunk ki tetszőleges formákat a maradék tésztából. Kenjük meg a tésztát tojással, és tegyük rá a díszítő tésztaformákat. Jó fél óráig süssük a tésztát, a teteje piruljon aranybarnára. Friss áfonyával díszítsük, még melegen tálaljuk.

The Mountain - 3D pólók