Mákos guba 2. recept

Mákos guba 2. recept

Hozzávalók:
12 szikkadt kifli,
8 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
15 dkg mák,
12 dkg cukor,
1 dl méz,
5 dkg vaj.

Elkészítés:

      Ez a felvidékről származó édesség, melyet arrafelé bobajkának hívnak, eredetileg úgy készült, hogy élesztős kalácstésztát kevertek, azt megkelesztették, majd lisztezett deszkán nudlikat sodortak belőle. Zsírral kikent tepsiben megsütötték, s a sütőből kivéve sós vízzel leforrázták – hogy megpuhuljon, de ne ázzon el –, a vizet leszűrték róla, kevés forró zsírba forgatták. Megszórták cukrozott mákkal, vagy elkeverték mézes tejben megfőtt mákkal és így tálalták. Kevésbé bonyolult, ha karikára vágott szikkadt kiflit használunk, amit mély tálba helyezve leöntünk a vaníliás cukorral felforralt tejjel és egy-két percig lefedve tartunk. Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a kiflit, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal, s az egészet összerázzuk. De készíthetjük úgy is, hogy a leforrázott kifliből lerakunk egy sort a kivajazott tűzálló tálba, meghintjük cukrozott mákkal, mézet és egy kis olvasztott vajat csepegtetünk rá, s az egészet addig rétegezzük, míg tart a hozzávalókból. Előmelegített, forró sütőben jól átforrósítjuk.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók