Finn karácsonyi mézeskalács recept

Finn karácsonyi mézeskalács recept

Hozzávalók:
30 dkg margarin,
30 dkg cukor,
3 tojás,
25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet),
2 kiskanál őrölt gyömbér,
2 kiskanál őrölt szegfűszeg,
1 kiskanál őrölt narancshéj,
1 kg teljes kiőrlésű liszt 3 kiskanál szódabikarbóna,
2 kiskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

      A melaszt vagy a mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a tojást, és hozzáadjuk a cukrot. A liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a melaszos (vagy mézes) margarint. Végül belekeverjük a felvert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk (a finnek mézeskalácsai vékonyabbak a nálunk szokásosnál), és tetszés szerint formákra (fenyőfa, szív, csizma stb.) szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. (Ha a melasz helyett mézet használunk, a tészták színe világosabb lesz.)

vissza a főoldalra