Adventi mákos/diós koszorú recept

Adventi mákos/diós koszorú recept

Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt,
2 csomag instant élesztő,
2,5-3 dl tej,
2 db tojás,
6 dkg margarin,
csipet só,
1 üveg (2 ml) mandula aroma, mazsola, ízlés szerint.

Töltelék:
18 dkg őrölt mák/dió,
1 üveg (2 ml) citrom aroma,
10 dkg finomra őrölt babapiskóta,
1 kiskanál fahéj,
10 dkg kristálycukor,
0,5 dl víz,
3 dkg gyümölcslekvár,
3-5 dkg mazsola,
1 csomag vaníliás cukor,
0,5 dl étolaj.

Elkészítés:

      Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

vissza a főoldalra