Borjú pástétom recept

Recept elkészítése:

Borjú pástétom recept

Hozzávalók:
50 dkg borjúhús (lehet a fiatal, nem zsíros sertés),
40 dkg máj (borjú vagy sertés),
25 dkg tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna),
6 dkg szalonna,
5 dkg friss gomba (vagy 1 dkg szárított gomba),
10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma),
1 száraz zsemle,
3 tojás,
1-2 babérlevél,
szegfűbors,
bors,
szerecsendió,
gyömbér,
zsír.

Elkészítés:

      A húst, szalonnát, zöldséget, gombákat, fűszereket 1,5 órán keresztül lassan főzzük (közben sózzuk). Vége felé beletesszük a szalonnákat és főzzük még fél órát. Mikor a hús teljesen puha, lehűtjük és levesszük a csontokról. A májat szeleteljük és főzzük (a megmaradt felforralt lében) kb. 20 percet. A zsemlét áztassuk szintén a megmaradt lében. A húst, májat, zsemlét, zöldségeket ledaráljuk legalább kétszer. Beletesszük a tojásokat, fűszereket és alaposan kikeverjük egyenletes, puha masszára. A sütőformát kikenjük a zsírral, az aljára rakjunk vékony szalonna szeleteket. A pástétomot rakjuk a formába (3/4 magásságig). Lefedjük és klasszikus recept szerint - pároljuk (kb. 1 óra), de én próbáltam sütni és nagyon finom lett. Sütés előtt, jó lesz, ha a tetejét lekenjük a felvert tojással (esetleg kis tejföllel, mézzel, vajjal), és a forma oldalaira (zsírral lekent) szórjunk kis zsemlemorzsát. Hosszúkás, keskeny formákat alkalmazzunk a sütéshez, pároláshoz - gömbölyű, pudingos alakú. Végén - lehűtve, szeletelve tálaljuk hideg szósszal (majonéz, ketchup,).

Ha az egészség megengedi - nagyon finom erős tormával…
Pástétomhoz lehet használni csirke, liba, kacsa húst is.
Lengyelországban tipikus ünnepi előétel a karácsonyi és húsvéti asztalokon.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: