Svéd gyümölcskenyér recept

Recept elkészítése:

Svéd gyümölcskenyér recept

Hozzávalók 3 kenyérkéhez/60 szelethez:
200 g hámozott mandula,
2 ek. kristálycukor,
150 g puha mazsola,
200 g kimagozott datolya,
150 g aszalt füge,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
400 g finomliszt,
diónyi vaj /margarin a formákhoz,
1 kk. sütőpor,
8 tojás,
só,
400 g lágy vaj/margarin,
400 g porcukor,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
4 ek. rum,
porcukor a szóráshoz.

Elkészítés:

A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, hogy vágás közben ne ugráljanak a deszkán, szálkásra-durvára vágjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, konyharuhába takarva szárazra törölgetjük. A datolyát és a fügét apró kockákra vagdaljuk. Alufóliára terítjük, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel (A), lazán összekeverjük (B), szűrőkanálba tesszük, lerázzuk róluk a fölösleges lisztet. Hozzáadjuk a vágott mandulát, és az egészet összekeverjük (C). 3 hasáb formájú, sima oldalfalú, 1-1,2 1 űrtartalmú gyümölcskenyérforma belsejét „megpöttyözzük" vajjal/margarinnal, és kibéleljük sütőpapírral (D). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat.
Egyszerre a masszához keverjük a hab 1/3-át, a többit pedig kanalanként úgy, hogy kisebb részletekben a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kíméletesen összedolgozzuk. Végül belekeverjük a rumot, és a szóró-liszttel együtt a vágott gyümölcsöket (E). Arányosan elosztva a formákba simítjuk a masszát (F), és a középső borda-magasságra helyezett rácson 50-60 percig sütjük (tűpróba!). 35 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik! A teteje egy kissé, majd megreped, ami nem baj, de ha nagyon pirulna, takarjuk be alufóliával. Ki vesszük a kenyérkéket a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formákból, lehántjuk róluk a papírt, és rácsra helyezve hagyjuk egészen kihűlni. Tálalás előtt megszórhatjuk a tetejüket vaníliás vagy mézeskalácsfűszerrel elkevert porcukorral, és vékony szeletekre vágjuk.

Változat:
Süthetjük csillag alakú, fenyőfa formájú vagy több kisebb (margaréta) sütőformában is. Tetejüket bevonhatjuk ét- vagy tejcsokoládémázzal, illetve különféle (puncs-, citrom-, marcipán-) ízesítésű cukormázzal, sőt vidámíthatjuk tortadarával, színes szórócukorral, esetleg nagyobb drazséval is!

Elkészítési idő: 2óra

Receptek kategória: