Karácsonyi fatörzs recept

Recept elkészítése:

Karácsonyi fatörzs recept

Hozzávalók 12 szelethez:
A piskótalaphoz:
5 tojás,
1 kk. citromlé,
70 + 80 g kristálycukor,
85 g finomliszt,
40 g étkezési keményítő,
2 ek. porcukor a konyharuha szórásához,
A töltelékhez:
50 g puha mazsola,
1 narancs,
50 g dió,
100 g porcukor,
4 tojássárgája,
100 g reszelt étcsokoládé,
250 g vaj/margarin,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
2-3 ek. rum vagy 4-6 csepp rumaroma,
A díszítéshez:
6-12 csokoládélevélke,
12 szem cukrozott cseresznye,
1 ek. vágott pisztácia.

Elkészítés:

Piskótalapot sütünk: a tojások fehérjét kemény habbá verjük a citromlével és 70 g cukorral, a tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel és 80 g cukorral. Apránként hozzáadjuk a tojáshabot és az étkezési keményítővel összekevert lisztet, 30x35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 220°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és nedves konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni.A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, szárazra törölgetjük. A narancsot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, megtöröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A diót durvára megvágjuk.
Meleg vízfürdőbe állított fém keverőtálban habosra keverjük a porcukrot a tojássárgákkal, folyamatosan keverve besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt csokoládét (A), olvadásig keverjük, majd kivesszük a krémet a meleg vízből, 2-3 percig tovább keverjük, és hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a vajat/margarint a vaníliás cukorral, a rummal, a narancs reszelt héjával és levével, majd apránként a csokoládés tojáskrémhez adjuk (B).
A krém 2/3 részét egyenletesen elkenjük a piskótalapon (C), megszórjuk a dióval és a mazsolával, szorosan feltekerjük (D) - a széle alulra kerüljön! Hosszúkás tálra emeljük, bevonjuk a maradék krémmel (E), és villával fatörzsszerűen megcifrázzuk (F). Csokoládélevélkékkel, cukrozott cseresznyeszemekkel, durvára vágott pisztáciával vagy tetszés szerint, például szálkásra vágott mandulával, pirított dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel, marcipánfigurákkal, tortadarával díszítjük.
Legalább 4-6 órára behűtjük, tálalásig hidegen tartjuk. Ha népes a gyülekezet, másfél vagy kétszeres adagból készítjük. Mielőtt bevonnánk a csokoládékrémmel, a második tekercset rézsútosan elvágjuk, kétoldalt „ágként" a fatörzshöz illesztjük - jókora lapos tál vagy tálca szükséges hozzá.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra + 4-6 óra hűtés

Receptek kategória: