Csokoládés-narancsos keksz recept

Recept elkészítése:

Csokoládés-narancsos keksz recept

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
Az omlós tésztához:
100 g étcsokoládé,
175 g finomliszt,
75 g étkezési keményítő,
1 kk. sütőpor,
só,
125 g fagyos vaj/margarin,
125 g porcukor,
1 tojás,
1 narancs reszelt héja,
A mázhoz:
100 g porcukor,
1 ek. narancslé,
1 tojásfehérje,
zöld ételfesték,
100 g tortabevonó étcsokoládé.

Elkészítés:

A csokoládét diódarálón megdaráljuk. A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, a sütőporral és 1 csipet sóval. Beledolgozzuk a felaprózott vajat/margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a reszelt narancshéjat, a megdarált csokoládét, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között 5 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, klasszikus keksz- vagy egyéb egyszerű formával kiszúrjuk. Tisztes távolságot hagyva (sülés közben kissé szétterülnek!) a sütőlapra rakosgatjuk, és 15 percig sütjük őket. Vigyázat, a csokoládé miatt könnyen megégnek! A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Közben a mázhoz a porcukrot, a narancslét és a tojásfehérjét krémszerűre kikeverjük (A), a felét fehéren hagyjuk, a felét nem túl harsányra megszínezzük a zöld ételfestékkel. Meleg vízfürdőben felolvasztjuk az apróra vagdosott tortabevonó csokoládét.
Megmártjuk a fehér cukormázban a szeletkék 1/4 részét (B) - 3-4-nél ne többet egyszerre, mert gyorsan szárad a máz, és nem tudjuk szépen megdíszíteni -, rácsra rakosgatjuk őket, és néhány csepp csokoládét pöttyintünk a tetejükre (C). Átlósan, de mindig egy irányban, késheggyel belehúzunk (D). A kekszek 1/4 részét a zöld mázba mártjuk, és megpöttyözzük a csokoládéval, majd a fehérekkel együtt 15-20 percre résnyire kitámasztott ajtajú, langyos, kikapcsolt sütőbe tesszük, hogy a máz szép fényes legyen, és gyorsan megszáradjon.
A megmaradt kekszeket az olvasztott csokoládéba mártjuk, rácsra rakosgatjuk, tetejüket pedig a fehér, illetve a zöld cukormázzal vidámítjuk (E-F), késheggyel „megcifrázzuk", majd hagyjuk teljesen megszáradni. Jól záródó fém- vagy műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Hűvös helyen 3-4 hétig eltartható.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra

Receptek kategória: