Ánizsos szív recept

Recept elkészítése:

Ánizsos szív recept

Hozzávalók 80 darabhoz:
A tésztához:
2 vaníliarúd,
275 g lágy vaj/margarin,
2 tojás,
150 g porcukor,
1 citrom reszelt héja,
500 g finomliszt,
1/2 kk. sütőpor,
80 g kakaó,
1 csipet só,
1/4 kk. őrölt ánizs,
1/2 kk. őrölt szegfűbors,
A mázhoz és a díszítéshez:
200 g fehér tortabevonó csokoládé,
60 g vágott pisztácia,
40 g apró cukorgyöngy,
5-5 szem piros és zöld cukrozott cseresznye.

Elkészítés:

A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a pépet. A vajat/margarint elektromos habverővel 5-8 percig, habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, apránként a porcukrot, majd a vaníliapépet és a reszelt citromhéjat, további 5 percig verjük.
Közben a lisztet, sütőport, kakaót, sót és a fűszereket összeszitáljuk. Több részletben a vajas-tojásos masszához adjuk, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk (ha túl keménynek, morzsalékosnak találjuk, 2-3 ek. hideg vizet adunk hozzá). Elfelezzük a tésztát, 2 cipót formálunk belőle, ujjnyi vastagra ellapítjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük.
2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk az egyik cipót. 5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott szívformával a lehető legtöbb szívecskét szúrjuk ki belőle (A), és a sütőlapokra rakosgatjuk. Középső bordamagasságon 12-15 percig sütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A másik cipóval ugyanezen a módon járunk el. A leeső tésztahulladékot összegyúrjuk, hidegre tesszük, majd ismét kinyújtjuk és formázzuk, amíg a tészta el nem fogy.
A csokoládét apróra vágjuk-tördeljük, és meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, simára keverjük (B-C). Félig megmártjuk benne a szíveket, rácsra tesszük, hagyjuk megdermedni (a csokoládét a meleg vízfürdőben melegen tartjuk). A pisztáciát és a cukorgyöngyöt külön tálkába-tányérba szórjuk, a cukrozott cseresznyéket elnegyedeljük.
A szíveket ismét megmártjuk a fehércsokoládé-mázban, az edény szélén lehúzzuk a felesleget az aljukról, élüket a vágott pisztáciába és/vagy a cukorgyöngybe „mártjuk" (D), illetve a tetejüket a piros és zöld cseresznyedarabkákkal díszítjük. Rácsra rakosgatva hagyjuk egészen megkötni-száradni őket. Jól záródó fémdobozban 2-3 hétig eltarthatók.

Elkészítési idő: 2 óra + 2 óra hűtési idő

Receptek kategória: