Omlós almás-mandulás pite recept

Recept elkészítése:

Omlós almás-mandulás pite recept

Hozzávalók 8 személyre:
75 g/6 ek. vaj,
175 g liszt,
25g darált mandula,
25 g/2 ek. kristálycukor,
1 tojássárgája,
1 ek. hideg víz,
1/4 tk. mandulaaroma,
porcukor a díszítéshez,

A tetejére:
115 g liszt,
1/4 tk. fűszerkeverék, (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, koriander, szegfűbors)
50 g/4 ek. vaj kis kockákra vágva,
50 g/4 ek. kristálycukor,
50 g szeletelt mandula,

A töltelékhez:
675 g alma,
25 g/2 ek. mazsola vagy szultana.

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez először morzsoljuk el a vajat a liszttel egy nagy keverőedényben, akár az ujjainkkal, akár egy konyhai mixerrel, amíg állaga zsemlemorzsára emlékeztet. Keverjük hozzá a mandulát és a cukrot. Dolgozzuk össze a tojássárgáját, a vizet és a mandulaaromát, és keverjük a száraz összetevőkhöz, hogy lágy, könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Gyúrjuk egyenletesre, csomagoljuk tiszta papírba vagy konyharuhába, és tegyük hűvös helyre vagy a hűtőszekrénybe 20 percet pihenni. Készítsük el a toppingot a sütemény tetejére: szitáljuk a lisztet és a fűszerkeveréket egy keverőedénybe, és morzsoljuk el a vajjal. Keverjük hozzá a cukrot és a mandulát. Nyújtsuk ki a tésztát egy finoman lisztezett felületen, majd béleljünk ki vele egy kb. 23 cm átmérőjű tortaformát, kivehető alsó résszel. Jól nyomkodjuk a tésztát a forma széléhez, és hagyjunk egy kis peremet a felső részen. A felesleges tésztát simítsuk el egyenletesre a szélén. Tegyük a hűtőszekrénybe 15 percre. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Tegyünk a sütőbe egy sütőpapírt is felmelegedni. Hámozzuk meg az almákat, és vágjuk vékony szeletekre. Helyezzük az almaszeleteket félig egymás fölé, körbe-körbe a tésztaformában, a közepét púpozzuk fel, majd szórjuk meg mazsolával v. szultanával. Úgy tűnik, hogy ezután már nem fér több a formába, de ahogy az alma megfő, lassan össze fog esni. Borítsuk be az almákat az omlós fedőréteggel, és finoman nyomkodjuk rá. Süssük a forró sütőpapíron 25-30 percig, illetve amíg a teteje aranybarna lesz, és az almák megpuhulnak (vékony hústűvel ellenőrizhetjük). Sütés után hagyjuk hűlni a formában, mielőtt kivesszük. Melegen és hidegen is tálalhatjuk, porcukorral megszórva.