Narancsszósszal töltött palacsinta recept

Recept elkészítése:

Narancsszósszal töltött palacsinta recept

Hozzávalók 6 személyre:
115 g liszt,
1/4 tk. só,
2 ek. kristálycukor,
2 tojás elkeverve,
250 ml lej,
4 ek. víz,
2 ek. narancslikőr,
25g/2 ek. sótlan, olvasztott vaj- és még egy kevés a sütéshez,

A narancsszószhoz:
75 g/6 ek. sótlan vaj,
55 g kristálycukor,
1 nagy narancs leve és lereszelt héja,
1 citrom leve és lereszelt héja,
150 ml friss narancslé,
4 ek. narancslikőr,
brandy és narancslikőr a flambírozásboz (ízlés szerint),
narancsgerezdek a díszítéshez.

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Alakítsunk ki egy kis mélyedést a közepén, és üssük bele a tojásokat. Verjük lel a tojásokat a liszttel együtt, jól keverjük össze. Adjuk hozzá a tejet és a vizet is, keverjük csomómentesre. Öntsük bele a narancslikőrt, és egy kancsóban tegyük félre. Közepesen erős tűzön hevítsünk fel egy 18-20 cm átmérőjű serpenyőt (lehetőleg teflonbevonatút használjunk). A forró serpenyőt kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, és öntsünk rá kb. 2 ek. palacsintatésztát. Gyorsan döntsük meg és forgassuk a serpenyőt, amíg a palacsintatészta egyenletes, vékony réteget képez az alján. Süssük kb. 1 percig, amíg a teteje megszilárdul, és az alsó része aranyszínű lesz. Egy lapos késsel v. spatulával emeljük meg a szélét, hogy ellenőrizni tudjuk a színét, majd óvatosan fordítsuk meg a palacsintát, és süssük még 20-30 másodpercig, amíg elkészül. A kész palacsintát tegyük ki lapostányérra. A palacsintasütés közben a tésztát időnként keverjük meg, és a serpenyőt újra kenjük meg vajjal, amikor szükséges. Helyezzünk vékony papírt a palacsinták közé, hogy ne ragadjanak össze. (A palacsintákat előre is elkészíthetjük, takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe, amíg szükség lesz rájuk.) A szósz elkészítéséhez egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepesen erős tűzön. Keverjük hozzá a cukrot, a narancs és a citrom lereszelt héját, a levét, a többi narancslét és a narancslikőrt (ezt ízlés szerint). Helyezzünk egy palacsintát a serpenyőbe, a barnára sült felével lefelé, óvatosan kevergetve, hogy a szósz elfedje. Hajtsuk félbe, majd újra félbe háromszög alakban, és toljuk ki a serpenyő szélére. Továbbra is hagyjuk a tűzön, és hajtogassuk bele a többi palacsintát is, amíg mindet ellepi a szósz. Ha szeretnénk flambírozni, melegítsünk fel egy kis edényben 2-3 ek. narancslikőrt és brandyt együtt, közepes lángon. Vegyük le az edényt a tűzről, óvatosan gyújtsuk meg, és finoman öntsük a palacsintákra. Szórjuk rá a narancsgerezdeket, és tálaljuk.