Amarettohab csokoládészósszal recept

Amarettohab csokoládészósszal recept

Hozzávalók 8 személyre:
115 g amaretti/ratafia keksz, vagy mandulás csók,
4 ek. Amaretto di Sarono likőr,
350 g fehér csokoládé kockákra törve,
15 g zselatin, 3 ek. hideg vízben áztatva,
450 ml sűrű tejszín,
A csokoládéöntethez:
225 g étcsokoládé kockákra törve,
300 ml tejszín,
50 g/4 ek. kristálycukor.

Elkészítés:

Vékonyan olajozzunk ki 8 db 120 ml-es formát, és béleljük ki az aljukat egyenként kis beolajozott zsírpapírral. Tegyük a kekszet egy nagyobb tálba, és sodrófával törjük finomra. Finoman olvasszuk fel a fehér csokit az amarettóval forró, de nem forrásban lévő víz felett (vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl a csokoládét, mert kicsapódik és szemcsés lesz). Kevergessük, amíg egyenletesen feloldódik, majd vegyük le a gőzről, és hagyjuk kihűlni. Olvasszuk fel a zselatint is a forró víz felett, és keverjük a csokimasszához. Verjük a tejszínt lágy habbá, amíg villával kis csúcsokat tudunk húzni belőle. Finoman keverjük a csokimasszához, 60 g/4 ek. tört keksszel együtt. Tegyünk egy teáskanálnyi keksztörmeléket minden forma aljára, és kanalazzuk rá a csokoládémasszát. Nyomkodjuk le, hogy kiszorítsuk belőle a levegőbuborékokat, és simítsuk el a tetejét. Szórjuk a maradék keksztörmeléket a tetejére, finoman nyomkodjuk le, és hűtsük 4 órán keresztül. A csokoládészószhoz tegyünk minden hozzávalót egy kis lábasba, és lassan melegítsük fel, hogy a csokoládé és a cukor felolvadjon. Lassú tűzön főzzük 2-3 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Csúsztassunk be egy kést a formák szélénél, és fordítsuk ki a habot külön tányérokra. Távolítsuk el a zsírpapírt a tetejéről, és öntsünk köré egy kis csokoládészószt.