Töltött bárány recept

Töltött bárány recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
1,8-2 kg bárány lába vagy lapockája, csont nélkül,
25 g/2 ek. vaj felolvasztva,
1-2 ek. liszt,
120 ml fehérbor,
250 ml csirke- vagy marhahúslé,
só, frissen őrölt fekete bors,
vízitorma a díszítéshez,
sült burgonya a tálaláshoz.

A töltelékhez:
65 g/5 ek. vaj
1 kisebb fej hagyma, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva,
50 g hosszú szemű rizs,
150 ml csirkehúslé,
1/2 tk. szárított kakukkfű,
4 db bárányvese, félbevágva és megtisztítva,
275 g fiatal spenótlevél alaposan megmosva,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A töltelékhez olvasszunk fel 25 g/2 ek. vajat közepes lángon egy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, pároljuk üvegesre 2-3 perc alatt. Tegyük bele a fokhagymát és a rizst, és 1-2 percig kevergetve forraljuk. A rizsnek áttetszővé kell válnia. Tegyük bele a húslét, a sót, a borsot és a kakukkfüvet, forraljuk össze gyakori kevergetés mellett. Vegyük lejjebb a lángot, és kb. 18 percig főzzük, hogy a rizs megpuhuljon és magába szívja a levet. Tegyük át egy tálra, és villával lazítsuk fel. Egy serpenyőben közepes lángon olvasszunk fel 25 g/2 ek. vajat. Tegyük bele a vesét, és 2-3 percig pirítsuk meg mindkét oldalát. Kívülről kicsit megbarnulhat, de belül maradjon rózsaszín, ekkor vegyük ki, és tegyük félre kihűlni. Vágjuk fel, keverjük össze a rizzsel, és alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy másik serpenyőben közepes lángon melegítsük meg a maradék vajat habosodásig. Tegyük bele a spenótleveleket, 1-2 percig süssük, hogy összeessenek, szűrjük le a felesleges levet, és tegyük egy tálra kihűlni. A sütőt melegítsük elő 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). A húst bőrével lefelé tegyük egy vágódeszkára, és sózzuk, borsozzuk. A spenótleveleket egyenletesen borítsuk rá, majd ezt kenjük meg a töltelékkel. Csavarjuk fel a húst, és hústűvel rögzítsük, hogy szét ne essen. 2,5 cm-es szakaszokban kötözzük össze a tekercset, hogy az alakja megmaradjon, tegyük egy tepsibe, kenjük meg vajjal, fűszerezzük. Másfél-két órán keresztül süssük, ha megszúrjuk, a kifolyó lé legyen rózsaszín. Azzal is ellenőrizhetjük, jó-e, ha a legvastagabb részébe hőmérőt dugunk (60 foknál közepesen átsült). Tegyük egy tálra, és fóliával letakarva 20 percig hagyjuk állni. A tepsiből (lehet tűzálló tál is) szedjük ki a felesleges zsírt, közepes lángon forraljuk fel, ami benne maradt, szórjuk bele a lisztet, és 3 percig süssük barnára. Közben kavargassuk, és az edény alját is kaparjuk meg. Öntsük bele a bort és a húslét, majd együtt forraljuk fel. Öt percig főzzük (amíg a szósz besűrűsödik). Vízitormával díszíthetjük, mártással és sült burgonyával kínáljuk.

Ha nem akarod megnézni a világ legjobb illatgyertyáit, akkor ne kattints a képre!