Fácánsült portói borral recept

Fácánsült portói borral recept

Hozzávalók 4 személyre:
növényi olaj,
2 nőstény fácán (kb. 675 g)
50 g/4 ek. sózatlan vaj, felolvasztva,
8 szál friss kakukkfű,
2 babérlevél,
6 szelet baconszalonna,
15g/l ek. liszt,
175 ml husié (csirkéből vagy bármilyen más állat húsából),
1 ek. ribizlizselé,
3-4 ek. vörösbor,
frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra (gázsütőnél 8-as fokozatra). Egy nagy tepsit béleljünk ki alufóliával, akkorát vágjunk, hogy a madarat is be lehessen majd vele borítani. A növényi olajjal kenegessük be. Az állatokat nedves konyharuhával töröljük át, hogy ne maradjon rajtuk fölösleges zsír vagy bőr. Ujjainkkal finoman válasszuk le a mellehúsukról a bőrt, kenőkéssel oszlassuk el a közöttük a vajat. A lábukat kössük össze szorosan, a kakukkfüvet és a babérlevelet helyezzük a mellükre. A szalonnacsíkokat terítsük a mellükre, aztán az állatokat helyezzük a tepsibe, és a frissen őrölt fekete borssal bőségesen szórjuk meg. Az alufóliát borítsuk rájuk, ügyeljünk, hogy ne maradjon rés. 20 percig süssük a fácánokat, majd vegyük le a sütőt 190 fokra (gázsütőben 5-ös fokozat), és még 40 percig folytassuk. Vegyük le a fóliát, és negyedóráig süssük; meg kell barnulnia, és ha megszúrjuk a combja legvastagabb részét, tiszta lének kell kifolynia. Tegyük tálalóedényre, és tiszta alufóliával lefedve hagyjuk állni 10 percet a szeletelésig. Az alufóliában levő szószt öntsük át a tepsibe, minden zsírt szedjünk ki belőle. Keverjük hozzá a lisztet, és közepes lángon melegítsük, közben kevergessük, hogy sima legyen. Adjuk hozzá a húslét és a ribizlizselét, majd forraljuk fel. Addig melegítsük, amíg besűrűsödik, aztán keverjük bele a vörösbort, majd fűszerezzük. Merjük át egy tálba, és azonnal tálaljuk fel a fácánok mellé.

Tipp:
Ehhez a recepthez kitűnően illik más szárnyas is, például gyöngytyúk vagy fogoly.

The Mountain - 3D pólók