Szatmári töltött káposzta recept

Recept elkészítése:

Szatmári töltött káposzta recept

Hozzávalók:
1 kg félkövér sertéshús,
1 kg dagadó,
35 dkg rizs,
2 nagy fej vöröshagyma,
15 dkg zsír,
5 dl tejföl,
1 evőkanál pirospaprika,
2,5 kg édes káposzta,
1,5 l paradicsomlé (vagy 1 kis doboz paradicsompüré),
ízlés szerint törött fekete bors, só.

Elkészítés:

A dagadót feldaraboljuk annyi részre, ahány személyre főzünk. A többi húst megdaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vagdaljuk, és zsíron üvegesre fonnyasztjuk, majd a megmosott és lecsöpögtetett rizzsel, a darált hússal, sóval, borssal és pirospaprikával összedolgozzuk. 20 db káposztalevelet leveszünk az édes káposztáról, sós vízzel leforrázzuk, kemény torzsáját kivágjuk, és a töltelékből 2 evőkanálnyit ráhalmozva, szorosan becsomagoljuk. A levél két végét benyomkodjuk a töltelékbe, hogy ne folyhasson ki. A maradék káposztát a torzsájával együtt metéltre vágjuk, és nagy lábos aljára terítjük. Erre tesszük a feldarabolt dagadót. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, ráhelyezzük a töltelékeket, majd a maradék káposztával betakarjuk. Ezt is megsózzuk és megborsozzuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedve lassú tűzön pároljuk, s hogy le ne égjen a káposzta, időnként a lábost megrázogatjuk. Ha már megpuhult, a paradicsomlével felöntjük, és még félóráig pároljuk. Tálaláskor megtejfölözzük.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: