Káposztás palacsinta 1. recept

Recept elkészítése:

Káposztás palacsinta 1. recept

Hozzávalók:
a palacsintatésztához
15 dkg liszt,
1 tojás,
2 dl szódavíz,
3 dl tej,
1 mokkáskanál só;

a káposztához:
40 dkg édes fejes káposzta,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 teáskanál só,
1 evőkanál + 0,5 dl olaj;
a tetejére 2 dl tejföl.

Elkészítés:

Először a káposztát készítem el. A megtisztított és lereszelt vagy nagyon finomra vágott káposztát megsózom, hagyom 20 percig állni, majd fedő alatt, saját levében annyi ideig párolom, amíg az egész összeesik. Ezután ráöntök 0,5 dl olajat, meghintem a törött borssal, és fedő nélkül, állandó keverés közben megpirítom. A cukorral is meghintve addig pirítom tovább, amíg szép, világosbarna lesz. Amíg a pirított káposzta hűl, elkészítem a palacsinta tésztáját. A felvert tojást összekeverem a tejjel, megsózom, majd a lisztet hozzáadva, simára keverem. Kevés szódavízzel hígítom, végül hozzáteszem a langyosra hűlt káposztát. Jól összekeverem, végül a megmaradt olajat is hozzáöntve, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütök belőle. Négyrét hajtva, kevés olajjal kikent, tűzálló tálra teszem, tetejét kevés tejföllel megkenve, csak annyi időre teszem a forró sütőbe, hogy jól átmelegedjen, de ne piruljon. (Érdemes nagyobb adagokat sütni belőle, mert az összehajtott, megsült palacsintát a mélyhűtőben jól lehet tárolni, és egyszeri munkával akár háromszori ebéd vagy vacsora is készíthető.)

Receptek kategória: