Alföldi töltött káposzta 1. recept

Recept elkészítése:

Alföldi töltött káposzta 1. recept

Hozzávalók:
1,4 kg nem nagyon sovány sertéshús (lehet lapocka, vagy kicsontozott tarja),
1 csülök,
1 láb,
1 nagyobb darab szalonnabőrke,
1 fül,
2 kg savanyú káposzta (közte 16-20 db káposztalevél),
15 dkg rizs,
2 tojás,
1 evőkanál pirospaprika,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál liszt,
10 dkg zsír. 1 evőkanál szárított kapor,
5 dl tejföl,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A húsokat alaposan letisztítjuk és megmossuk. A csülköt, a lábat, a szalonnabőrkét és a fület kuktába tesszük annyi sós vízben, amennyi ellepi. Puhára főzzük. Közben a maradék húst ledaráljuk, nyersen hozzáadjuk a többször váltott vízben megmosott és lecsepegtetett rizst, a habosra felvert tojásokat, 1 teáskanál pirospaprikát, sót, borsot. Jól összedolgozzuk. A káposztalevelek szélére halmozunk a darált húsos töltelékből, feltekerjük, és a levél két végét úgy nyomkodjuk bele a töltelékbe, hogy az, ki ne tudjon folyni. A maradék savanyú káposztát apróra vagdaljuk, és egy 7-8 literes lábas aljára terítjük. Beszórjuk a kaporral és megsózzuk. Erre sorban, egymás mellé helyezzük a töltelékeket. Annyi vizet öntünk rá, hogy szűken ellepje, és befedve felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. Keverni nem, csak rázogatni szabad az edényt. Ha a kuktában megfőtt a hús, lecsöpögtetjük, kicsontozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A lábosban főtt káposztából a tölteléket óvatosan tányérra szedjük, a benne maradt káposztát felöntjük a csülkös főzőlével, majd a lisztből és zsírból készített paprikás rántással (amelybe a reszelt vöröshagymát is belekevertük) vékonyan berántjuk a káposztát, ügyelve arra, hogy a rántás meg ne csomósodjon benne. Állandó keverés mellett jól összeforraljuk, beletesszük a kicsontozott húsdarabokat, tetejére rendezzük a töltelékeket, végül nyakon öntjük a megsózott tejföllel.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: