Somogyi kalács recept

Somogyi kalács recept

Hozzávalók:
1 kg liszt,
1-2 dl tej,
3 dkg élesztő,
6 tojássárgája,
15 dkg cukor,
csipetnyi só,
5 dkg vaj.

Elkészítés:

      A cukrozott dió és mák készítése tölteléknek. A megdarált 30 dkg mákhoz vagy dióhoz 20-20 dkg vaníliás cukrot 3-3 evőkanál citromlevet, 1-1 evőkanál reszelt ciromhéjat, és 4-4 evőkanál tejet adunk. Jól összekeverve rétegezzük a tésztára. A töltelék akkor is jó, ha a dióhoz vagy a mákhoz ízlés szerint csak porcukrot adunk. A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt rámorzsoljuk, a tejben feloldjuk a cukrot és a sót, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tejet az adalékanyagokkal összekeverjük és ráöntjük a lisztre. Lágy tésztát gyúrunk. A tésztát .a kidolgozás során a dagasztóedényből egyenletesen kifelé kell húzni. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát alul, felül megszórjuk liszttel és langyos helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, kis cipókat készítünk belőle, kinyújtjuk és megtöltjük cukros dióval, cukros mákkal, fahéjas mazsolával. Feltekerjük, kizsírozott tepsibe tesszük, 15 percig pihentetjük és tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. A tekercseket különböző formába hajlíthatjuk. Tekerhetjük a kalácsot patkó alakúra, kerek formába.
      Somogyban ha ünnepre készült a kalács, felső részét kicakkozták, és tetejére a tésztából madárkákat formáltak.
A tésztából rudakat, koszorúkat, pereceket is formázhatunk.

Elkészítés ideje: 120perc

The Mountain - 3D pólók