Olcsó fonott kalács recept

 Olcsó fonott kalács recept

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
20 dkg főtt, áttört burgonya,
20 dkg porcukor,
15 dkg olvasztott margarin,
2 tojás,
10 dkg mazsola vagy cukrozott narancshéj,
3 dl tej,
4 dkg élesztő,
csapott mokkáskanál só,
1 kávéskanál cukrozott,
reszelt citromhéj.

Elkészítés:

      Az élesztőt a cukros, langyos tejben elkeverjük és meleg helyen kelni hagyjuk. Közben a langyosra melegített lisztet elkeverjük a sóval, tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a mazsolát vagy a nagyon apróra vágott cukrozott narancshéjat és a tojást. A lisztet fakanál segítségével az adalékokkal együtt alaposan összekeverjük. Ez után beleöntjük a megkelt élesztőt és a langyos tejet. Az egészet összegyúrjuk, közben hozzáadjuk az olvasztott margarint. A tésztát addig dagasztjuk, míg a felülete sima és hólyagos nem lesz. A dagasztás befejezése után az edényt letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd hosszú hengert formázunk belőle, két ágra vesszük és összefonjuk. A fonatot kivajazott tepsibe helyezzük. 15-20 percig pihentetjük, sütés előtt tojássárgájával megkenjük, és előmelegített forró sütőbe tesszük. 30-40 perc után mérsékelt tűzön befejezzük a sütést.

Elkészítés ideje: 100perc