Fonott kalács recept

Fonott kalács recept

Hozzávalók:
80 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1 tojás,
8 dkg margarin vagy vaj,
4-5 dl tej,
10 dkg cukor,
5 dkg mazsola,
só.

Elkészítés:

      A megszitált, langyos lisztet mély tálba helyezzük, és közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk és langyos helyen kelesztjük. Közben a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük majd a megkelt kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig langyos, édes vízben áztatjuk, majd a lisztre szórjuk a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos helyen 45-60 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Elkészítés ideje: 120perc

Kiemelt partnerünk