Biryani recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg
Hozzávalók

60 dkg birkahús,
2 dl joghurt,
4+1 evőkanál olaj,
3 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
20 dkg hosszúszemű rizs,
1 teáskanál gyömbérpor,
2 teáskanál tört koriander,
1 teáskanál chilipor,
5-6 tört + 2 szegfűszeg,
1 késhegynyi + 1 teáskanál őrölt kardamom,
1 késhegynyi őrölt fahéj,
1 evőkanál olaj.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

Előkészítés:
A húst faggyújától és hártyájától megtisztítjuk, majd dobókocka nagyságú darabokra vágjuk, és a joghurt felével összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk, kettőt összevagdalunk, egyet karikákra vágunk. A fokhagymát felaprítjuk. A rizst alaposan megmossuk, majd 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk.

2 evőkanál olajat felforrósítunk, és az apróra vágott hagymát aranysárgára sütjük benne. A fokhagymát, a gyömbért, a koriandert, a chiliport hozzáadjuk, és 1-2 percig kevergetve sütjük. A 2 evőkanál olajat is beleöntjük, majd beleforgatjuk a joghurtos húst. Néhány percig erős lángon kevergetve sütjük, majd a maradék joghurttal és fél dl vízzel felengedjük, és a tört szegfűszeggel, késhegnyi kardamommal, a fahéjjal és borssal ízesítjük. Lassú tűzön fedő alatt puhára pároljuk. Közben a rizst 5 dl vízben sóval, 2 szem szegfűszeggel és az 1 teáskanál kardamommal fűszerezve puhára főzzük. Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, és a rizst a hússal rétegezve beleterítjük (a tetejére rizs kerüljön). Alufóliával letakarjuk, és a sütőben 20-30 percig sütjük. Tálalás előtt a hagymakarikákat a maradék olajban ropogósra sütjük, és a biryani tetejére terítjük.

Receptek kategória: